Yksi lapsuuden suosikeistani oli Rauha S. Virtanen, joka vieläkin kuuluu mielestäni suomalaisten kirjailijoiden parhaimmistoon. Rauha S. Virtasen Seljan tytöt ilmestyi jo vuonna 1955. Kirjailijan muita teoksia ovat mm. Selja-sarjaan kuuluvat Tapaamme Seljalla, Virva Seljan yksityisasia ja Tuntematon Selja, sekä yksittäiset romaanit kuten Luumupuu kukkii ja Tuletko sisarekseni. Tampereen kaupunginkirjaston sivuilla kerrotaan, että vuonna 2001 on ilmestynyt Selja-sarjan viides osa Seljalta maailman ääriin. Sen haluan lukea.

Rauha S. Virtasen kirjat ovat perinteisiä tyttökirjoja, joiden maailma on puhdas ja kaunis. Virtasen kirjojen päähenkilöt elävät lapsuuden ja aikuisuuden välimailla, ja
mukaan mahtuu niin arkipäivän asioita kuin kiihkeitä tunteenpurkauksia tai korkealle yltäviä unelmia.

Parhaiten minulle on jäänyt mieleen kohtaus, jossa Seljan tytöt ystäviensä kanssa laulavat kaihoisasti Laps' Suomen -laulua. Kirjan lukemisen jälkeen meni varmaan 15 vuotta ennen kuin oikeasti kuulin tuon kappaleen. Se on kaunis laulu ja sitä kuunnellessa ajattelen Seljan tyttöjä ja oman lapsuuteni suloisia kesiä.

Suosittelen Rauha S. Virtasen tuotantoa kaikille, jotka toivoisivat elämäänsä muistoja menneestä ja ripauksen romantiikkaa.